Fiberpakninger

Fiberpakninger fra Sørensen og Kofoed A/S

Fiberpakninger benævnes også som højtrykspakninger og kendes ofte som flange pakning. Fiberpakninger er enten udformet efter normen EN 1514-1 eller som full-face pakning med boltehuller.

Tidligere vare størrelsen oftest udformet efter den tyske industri norm DIN 2690. DIN 2690 og EN 1514-1 er dog næsten identiske.

Det bedste resultat ved brug af fiberpakninger får med ved at bruge så tynd en pakning som muligt, dvs., at hvis man har flanger, hvor fladerne der skal spændes sammen er jævne og uden skævheder, vil man med en 1,0 eller 1,5mm fiberpakning få et bedre tætnings resultat end 2,0 eller 3,0mm, da overfladen hvor diffusion kan ske bliver mindre. Der er også mindre areal at blæse ud ved høj tryk, når fiberpakningen er tyndere.

Fiberpakningernes styrke og evne til at tætne måles med parametre som stress aflastning over tid ved en given temperatur. Fx kan en fiberpakning testes efter metoden DIN 52913 efter eksempelvis følgende parametre; 50MPa ved 300oC i 16 timer. Her fås så et resultat, hvor man i udgangspunktet havde 50MPa tryk på pakningen og efter 16 timer under 300oC er der fx kun 32MPa tryk tilbage. Det fortæller lidt om, hvad der er sket med pakningen.

Der er forsvundet materiale ud af pakningen ved disse ekstreme forhold, som gør, trykket har aftaget og dermed har også tætningsevnen aftaget. Hvis slut resultatet havde været 22MPa, ville pakningen havde tabt endnu mere af evnen til at tætne mod omgivelserne under indsats.

Læs også mere om vores produkter indenfor:

GummiprofilerHøjtrykspladerSvampegummiGummi snorGummiløbere og gummimåtterTeflonGummipakningerHøjtrykspakninger

Generel info vedr. fiberpakninger

Derudover bruger man også begreber som ”Compressibity” og ”Recovery” efter normen ASTM 36F, som beskriver hvor meget en fiberpakning kan presses sammen før den ”kvases” og hvor meget den ”fjedre” tilbage igen.

Ofte ser man, at den kan presses ca. 8-10% sammen og ud af disse 8-10% kan den så fjedre tilbage (recover) med fx 50%. Det er konstruktionen af fiberpakningen og gummiets evne til at ”huske” sin udgangsposition, der gør, at materialet prøver at vender tilbage til udgangspunktet. Det er flangens tryk i kombination med fiber pakningens tryk udad (tilbagefjedring/recovery) der i materialet sammensætning gør, at flangesamlingen er tæt.

Lækage egenskaber eller mangel heraf måles efter DIN 3535/6, hvor der måles på diffusion gennem pakningen over tid. Resultatet kan opgøres i ml per minut.

Fiberpakninger blev udviklet omkring år 1900 og var et resultat af tiltagende spild ved transport af forskellige flydende medier gennem rørstrenge. Før til de første fiberpakninger kom, blev flange samlinger tætnet med, hvad man havde ved hånden. Det kunne være papir eller gamle klude og det resulterede i kæmpe spild, hvor fx olie bare dryppede kraftigt fra de enkelte flange samlinger for at forurene jorden, hvor rørene passerede.

I 80erne havde man meget fokus på diffusion af gasser, damp og andre medier i industrien og derfor er der over tiden blevet udviklet meget gastætte fiberpakninger, hvor der kun diffuserer meget lidt ud i det fri.

Fiberpakninger

Ring 44 92 10 88

og hør om vores mange produkter, og hvordan du får dem tilpasset til netop dit behov

Tilmeld dig også vores nyhedsbrev.

Så er du altid informeret om de nyeste produkter på markedet.